Search

Het Katwijkse viertal HERETIX presenteert met hun debuut “The Darkness Surrounds Us” een krap halfuur aan catchy maar beukende metalcore waar fans van bands als While She Sleeps, Architects en Bleed From Within hun lol mee op kunnen.

Woord vooraf

Katwijk, onder meer vermaard om zijn stroopkoeken en Dirk Kuijt, heeft er een nieuw exportproduct bij in de vorm van metalcoreband HERETIX. De mannen spelen een aanstekelijke mix van breakdowns, melodische refreinen en complex klinkende leadpartijen.

Vooraf moet gezegd worden dat ik vaak een hele lichte spanning ervaar voor ik een nieuwe metalcoreband beluister. Het is meestal vooraf immers niet duidelijk welke interpretatie aan het genre wordt gegeven: belanden we in het straatje van Converge, Killswitch Engage of wellicht zelfs Asking Alexandria? Ondanks deze onzekerheid ben ik elke keer weer dapper genoeg om de nieuwe metalcore-plaat gewoon aan te zetten en me te laten verrassen door wat er staat te komen. Met hier en daar een chug en een breakdown ben ik per slot van rekening al snel tevreden.

The Bottom en Scorched Earth

“The Darkness Surrounds Us” begint met een intro van ongeveer een minuut. “The Bottom” introduceert al snel een aantal belangrijke onderdelen van deze verzameling nummers. We horen een dissonante riff, er wordt gechugd, er zijn palm mutes en de drums rammen lekker door. Vervolgens tikken de drumstokken vier tellen af en zetten de vier metalcorematen het nummer “Scorched Earth” in. De overgang verloopt vlot en er volgt een warm onthaal met double bass-drumpartijen en een zich herhalend beukriffje. Binnen de eerste minuut van de tweede track wordt “fuck” geschreeuwd en wordt tegelijkertijd overgestapt op een nieuwe gitaardeun. Classic! De backing vocals zijn een aangename toevoeging die ook later op “The Darkness Surrounds Us” nog vaak de revue passeren.

Als het refrein aanbreekt is het ook tijd voor de eerste clean vocalen van de plaat, die ik persoonlijk niet direct zag aankomen. Hoewel ik mijn metalcore zelf veelal van de 100% screams-afdeling haal, moet ik toegeven dat de dynamiek van harsh vocalen in de coupletten en clean zang in de refreinen goed werkt in de moderne stijl die HERETIX hier aan de man brengt. Wat vooral prijzenswaardig is, is dat de zang een flink rauwer randje heeft dan de clean vocalen die me altijd wat minder aanspraken in de Rise Records-core van zo’n tien à vijftien jaar geleden. Gelukkig zitten de mannen van HERETIX meer in standje Bury Tomorrow of While She Sleeps.

Het kan niet op met de pret bij wat slechts de tweede track is: de luisteraar wordt ook nog eens getrakteerd op een smaakvolle gitaarsolo. Wat volgt is een stilte, onderbroken door onheilspellende piepjes, gelijk een hartmonitor. Op het moment van de flatline in het hartritme, tovert de band een breakdown tevoorschijn compleet met gitaarscrapes in de stijl van de Franse titaten Gojira. Een sterk eerste hoofdstuk!

Comedown

Als de gedown-tunede gitaren “Comedown” aftrappen moet ik even checken of ik niet per ongeluk in een Lamb of God-liedje beland ben. Het betreft hier een aangename, goed groovende riff die ofwel op een zevensnarige gitaar ofwel in drop B of lager gespeeld lijkt te worden. In dat kader ben ik een makkelijk mens: als de gitaar klinkt als een bas en de bas klinkt als de brown note, ben ik eigenlijk altijd wel content.

Verderop in het nummer is er een passage waarbij er een bijna glitchy delay-effect op een terugkerend gitaarakkoord is gezet, wat ik erg kon waarderen. Een volgende beukriff, afgewisseld met snelle harmonics op de gitaar, maakt nog even ruimte voor een nepeinde, waarna het viertal nog even vrolijk verder ramt. 

Het valt tot nu toe op dat de plaat wordt gekenmerkt door een fraaie, moderne productie. Daarbovenop hebben de mannen aanleg om catchy gitaarpartijen te schrijven en zijn de drums heerlijk opzwepend. Dat zijn belangrijke kunsten die men onder de knie moet hebben om zich te kunnen onderscheiden in de toch ietwat verzadigde metalcoremarkt.

Erase Me

Op “Erase Me” is aan het begin aan synthesizer te horen waarop arpeggio’s worden gespeeld. Als dit loopje wordt overgenomen door de gitaar ontstaat een mooi effect, zeker in combinatie met het drumwerk dat voor het eerste deel bestaat uit ouderwets hameren. De clean vocalen keren ook hier weer terug, ditmaal gepaard met screams die wat meer op de achtergrond treden, in de vorm van backing vocals. In dit nummer zijn meer melodieuze akkoorden te horen, hetgeen een aangename afwisseling is van het gitaargeweld tot nu toe. Dan is er nog een complex klinkend riffje net voor breakdown dat doet denken aan geluiden die Architects in het verleden ten gehore bracht. De spanning wordt hier goed opgebouwd. In dit nummer valt me voor het eerst een cruciaal element binnen dit genre op. In vakjargon wordt het een “breakdown callout” genoemd; een kreet die de breakdown inluidt. Bands als Emmure, A Day To Remember en Knocked Loose hebben er elk op hun eigen manier een meme van gemaakt, maar HERETIX kiest voor een serieuzere toon met de zin “separate me from my skull”. Intussen heb ik naar schatting duizenden breakdowns gehoord, maar het blijft toch elke keer een klein feestje. Even dacht ik dat de ogenschijnlijke outro met relatief ambient gitaargeluid en elektronische effecten het einde van dit nunmmer was, maar de Katwijkse kabaalmakers laten het refrein nog één keer terugkeren bij wijze van toegift.

Death of Me en In Nothingness I Dwell

De B-kant van deze EP begint met “Death of Me”. Een introspectieve gitaarmelodie wordt begeleid door een weelderige laag reverb. Het down-tuned gitaargeweld is hier in eerste instantie minder aanwezig; melodie voert juist de boventoon. Ook in de zwaardere stijlen is afwisseling zo nu en doen aan te raden. Er worden emotioneel beladen teksten gezongen: “Why do I feel so sad / Every man has a secret sorrow of which the world does not know / There are wounds that never show”. HERETIX geeft hier aan dat het even tijd is voor wat openhartigheid, voor een kwetsbare houding tussen alle chugs door. De eerste coupletten culmineren in dat prachtige, langverwachte moment, de primus inter pares van alle woorden in het wereldwijde metalcore-vocabulaire: het alomtegenwoordige pareltje “undertow” wordt met een uithaal aangereikt. Na al die jaren zitten veel corezangers nog steeds vast in een metaforische onderstroom en het is tijd dat we hier als gemeenschap iets aan doen!

De band laat op ditzelfde nummer ook sterk zien dat ze beschikken over degelijke pop sensibilities. De mannen hebben de meezingrefreinen aardig in de vingers. De meer mellow-aspecten worden zo nu en dan verruild voor de rauwe kant die we al eerder hoorden en het viertal raast knallend de brug van het nummer in. “What is it that you want from me? / Will this be the death of me?” wordt er geschreeuwd richting een voor de luisteraar onbekende antagonist. Er volgt een sereen gitaargeluid dat slechts voor een seconde aanhoudt, waarna weer wordt teruggegrepen op dat prettige refrein van eerder.

“In Nothingness I Dwell” wordt geïntroduceerd met het schreeuwen van de titel en direct weer een UK metalcore-achtige beukriff. De titel van de EP komt overigens uit dit nummer. De samensmelting van de chuggy morsecode-riffs, een leadpartij die er later bijkomt en de pakkende refreinen wijst erop dat de lui van HERETIX hun inspiratie voor een groot deel uit het Verenigd Koninkrijk halen. De breakdown callout “Tell me how the fuck it feels / Blegh” sterkt dat vermoeden. Een breakdown met dissonante intervals en sinistere china hits volgt. Voeg daar ieders favoriete onomatopee aan toe en je hebt een gegarandeerd succes!

Richting het einde

Op “Devour You” wordt eveneens fraai stukje moderne metalcore gespeeld, waarbij de eerder gehoorde scrapes weer terugkomen. Het sluitstuk van de EP, “Stranger”, deed me met mijn beperkte kennis van Slipknot een beetje aan Slipknot denken. In dit nummer worden de leadvocalen geassisteerd door gangvocalen en lijken de screams over het algemeen wat feller en rauwer dan op de vorige zeven nummers. Ook hier bewijst HERETIX een opzwepend stuk muziek neer te kunnen zetten waarbij er naast agressie ook genoeg ruimte is voor de melodie. Na interessant staccato gitaarspel met een Quad Cortex-achtige toon eindigt dit laatste liedje vrij abrupt, wat een bijzondere onverwachte wending vormt.

De heren hebben onlangs hun EP-releaseshow gespeeld in JVC de Schuit in hun hometown. Met 28 minuten aan muziek verdeeld over acht minuten is “The Darkness Surrounds Us” in principe ook wel een album te noemen, bedenk ik gaandeweg. De stilistische samenhang en goed doordachte flow van de verzameling tracks zou daar ook voor pleiten. Hoe deze release ook bestempeld wordt, het is een knap staaltje metalcore dat er vooral qua productie uitspringt. Is het geheel vernieuwend of hyperorigineel? Nee, dat dan weer niet. Heb ik 28 minuten fanatiek met mijn hoofd geknikt? Absoluut.

Je vind Heretix op socials via Linktree.

share this post:

Facebook
Threads
WhatsApp

You may have missed:

MetalFromNL is a passion project started by Nicky van der Schaaf. Currently we work with volunteers to grow our platform. 

Contact us

Temporary

Still a work in progress!