Search

Deafened To Death is een Nederlandse hardcore band uit Friesland. Ze brachten dit jaar hun self-titled debuut album. We spraken drie leden van de band over hun muziek, hun journey so far, en wat waar ze als band naar toe willen.

Let op: dit is een verkorte versie van het interview. Wil je niets missen? Check dan het hele interview op Youtube!

https://youtu.be/Izf1HSef6to

Voorstelrondje!

Wij zijn Deafened To Death, uit Leeuwarden. Een hardcore band die al bezig is sinds ongeveer 2020. Ik ben Olav, de bassist en mede-oprichter van de band. Ik ben Jim, de drummer van de band. Ik ben er iets later bij gekomen, niet lang nadat Olav en Dylan het idee hadden om een hardcore band te beginnen. We begonnen eerst met z’n drieën en daarna zijn er zangers bijgekomen. En ik ben Arend, de huidige zanger van Deafened to Death, sinds 2, a 3 maanden. 

Kun je wat meer vertellen over de samenstelling van de band en hoe jullie elkaar hebben gevonden?

Olav: Het is allemaal begonnen bij mij en Dylan, onze gitarist, die er vandaag niet bij is. Dus een shout-out naar Dylan! We waren met het idee begonnen en na een tijdje zijn er zangers bijgekomen. Eerst hadden we wat problemen, want de eerste twee zangers kwamen niet opdagen. Uiteindelijk vonden we Arend, die onze huidige zanger is.

Jim: Ja, met Arend klikte het gelijk goed. We hadden al wat ervaring met verschillende zangers, maar toen hij erbij kwam, viel alles op z’n plek.

Hoe zouden jullie jullie muziek omschrijven?

We maken hardcore. Dat is echt waar we voor staan, ruwe en energieke muziek. Het is een genre dat voor ons veel betekent, en we proberen onze eigen draai eraan te geven. Onze muziek is energiek en het geeft ons de mogelijkheid om ons uit te leven. We werken nu aan nieuwe nummers, en dat is een proces waarin we steeds beter op elkaar ingespeeld raken.

Kunnen jullie meer vertellen over de boodschap achter jullie teksten?

Onze teksten komen voornamelijk van Arend, onze zanger. We hebben hem de vrijheid gegeven om te schrijven wat hij wil, en hij heeft dat heel goed gedaan. Hij schrijft over controversiële onderwerpen zoals verslaving, religie, huiselijk geweld en ongewenste aandacht. Dat zijn zware thema’s, maar ze zijn relevant en resoneren met mensen die hier mee te maken hebben.

Het kan soms zwaar zijn om naar te luisteren, maar muziek is voor ons ook een manier om dingen te verwerken. Voor mij is het fijn om te horen dat iemand over die onderwerpen schreeuwt; het geeft een gevoel van herkenning.

Jullie hebben ook een opvallende visuele stijl, zoals die horror-schedel met vier ogen. Waar komt dat idee vandaan?

Het voelde gewoon passend. De schedel heeft iets smerigs, en hij houdt zijn handen voor zijn oren die hij niet heeft, wat een mooi symbolisch beeld is. We wilden er niet te veel over nadenken, het moest gewoon kloppen met het gevoel dat we overbrengen.

Hoe is jullie album tot stand gekomen? En hoe verloopt het schrijfproces binnen de band?

Olav: We zijn eigenlijk gewoon de studio ingegaan en zijn nummers gaan schrijven. Het schrijfproces is een groepsinspanning. Meestal komen de muzikale ideeën van mij of Dylan, en dan werken we dat samen uit. De teksten, zoals ik eerder zei, zijn echt Arend zijn ding.

Jim: We werken heel organisch. Soms hebben we ideeën die spontaan ontstaan tijdens een jam, en andere keren brengen we gestructureerde stukken mee naar de repetities. Het belangrijkste is dat we altijd de energie en het gevoel erin willen leggen.

Wat kunnen we verwachten van Deafened to Death als we jullie live zien?

Olav: Het gaat voor mij over echtheid en agressie, maar niet op een destructieve manier. Het is meer een uitlaatklep, een manier om onze emoties te uiten zonder dat we iemand kwaad willen doen. Het draait echt om oprechtheid. Elke keer dat we spelen, geven we alles. Dat voel je als je ons live ziet.

Wat zijn jullie ambities voor Deafened To Death?

Voor nu willen we even rusten na deze drukke periode en focussen op het schrijven van nieuwe muziek. We willen niet overhaast iets uitbrengen, maar we blijven zeker doorgaan.

We willen een goede balans vinden tussen creatief bezig zijn en het rustig aan doen. We hebben ook allemaal andere projecten waar we ons mee bezighouden. Maar Deafened To Death blijft zeker doorgaan, en er komt absoluut meer aan.

Volg ons op Spotify en Instagram, je kan ons niet missen! En als je ons live wilt zien, spelen we op 26 oktober in Neushoorn bij FajtFest. Dat wordt een vette show, dus kom zeker langs! 

Meer weten over Deafened to Death? Check ze op Instagram.

https://open.spotify.com/embed/artist/1ji5XLbwfy5XEDh23nh61q?utm_source=generator&theme=0

share this post:

Facebook
Threads
WhatsApp

You may have missed:

MetalFromNL is a passion project started by Nicky van der Schaaf. Currently we work with volunteers to grow our platform. 

Contact us

Temporary

Still a work in progress!